Nizinas CHRISIN

ChrisinTMaktyvusis komponentas yra nizinas (E-234), gaunamas fermentacijos būdu iš Lactococcus lactis subsp. lactis.

Nizinas yra natūrali antimikrobinė medžiaga, naudojama kaip konservantas aukšta temperatūra apdorotuose bei žemo pH maisto produktuose. Pagal Food Chemical News Guide (Maisto cheminių medžiagų naujienų vadovas), nizino preparatas yra sausas medžiagos koncentratas, gautas kontroliuojamos natūraliai egzistuojančios pieno bakterijos Streptococcus lactis fermentacijos metu. Ši bakterija išskiria niziną - grupę peptidų (iš dalies amino rūgščių junginių, kurie įeina į baltymų sudėtį), pasižyminčių antibakteriniu veikimu. Nizino neįmanoma susintetinti dirbtiniu būdu, todėl nizino sintezei yra kultivuojama niziną išskirianti bakterija.

ChrisinTM, natūralus konservantas, yra efektyvi antimikrobinė medžiaga, kuri jums leidžia:

  • Prailginti produkto galiojimo laiką, apsaugoti nuo sugedimo bei trumpalaikių temperatūrinių svyravimų

    Ypač efektyvus prieš Gram(+) bakterijas bei bakterijų sporas - pagrindinius aukšta temperatūra apdorotų produktų sugedimo kaltininkus.
  • Pagerinti produkto kokybę

    Mažesnė apdorojimo temperatūra.
    Leidžia pagaminti aukštesnio pH produktą ir taip sumažinti jo rūgštumą.
  • Sumažinti gamybos bei platinimo kaštus

    Apsaugo atšaldytus produktus esant trumpalaikiams temperatūros svyravimams.
    Mažesnė apdorojimo temperatūra bei trukmė.
    Tam tikrais atvejais (pvz.: lydyti sūreliai) produktus galima laikyti bei transportuoti aplinkos temperatūroje, o ne atšaldytus.
  • Atitinka vartotojų poreikį natūraliai konservuotam maistui

    Visiškas arba dalinis cheminių konservantų pakeitimas.
  • Užtikrina maisto saugumą

    Saugo nuo patogeninių/maistą nuodijančių bakterijų, tokių kaip Listeria, Bacillus cereus ir Clostridium botulinum, kaip tam tikra saugaus maisto gamybos dalis.

Pagrindinės panaudojimo sritys

ChrisinTM yra efektyvus ir tinka šių produktų gamybai :

  • Pieno produktai: lydytas sūris bei sūrio pasta; tiesioginiu parūgštinimo būdu pagaminti sūriai; pasterizuoti pieno desertai; šviežias ir atstatytas pienas.
  • Skysta kiaušinių masė.
  • Dresingai ir padažai.
  • Didelės drėgmės/Mažo riebumo maisto produktai.
  • Konservuoti, skardinėse išfasuoti maisto produktai.
  • Subadytos minkštos bandelės.
  • Fermentuotų produktų apdorojimas.

Bakteriocinas nizinas yra klasikinis natūralaus konservanto pavyzdys. Jis gali būti panaudotas įvairių maisto produktų gamyboje, tačiau jo veikimo efektyvumą riboja keletas priežasčių.

Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje nizino panaudojimą reglamentuoja 95/2/EC direktyva. Šioje direktyvoje niziną naudoti leidžiama :

Panaudojimo sritis Maksimalus kiekis, mg nizino/kg produkto
Nokinti sūriai (išskyrus AOP sūrius*) 12.5
Lydyti sūriai 12.5
Sutraukinta grietinėlė 10
Skysta kiaušinių masė 6.5
Tapijokos pyragai ir kiti panašūs produktai 2

*AOP sūriai - tai ES saugomi sūriai ir jų pavadinimai, pasižymintys specifinėmis savybėmis, tam tikra kilme ir t.t.

JAV nizinas naudojamas Clostridium botulinum (botulizmo sukėlėjas) sporų vystymosi bei toksinų formavimo slopinimui pasterizuotose lydytose sūrio pastose su vaisiais, daržovėmis bei mėsos produktuose, o dozavimas neturi viršyti GMP (geros gamybos praktika). Šiuo metu GMP yra ingrediento kiekis, kurį naudojant galutiniame produkte nizino kiekis neviršys 250 ppm. Nizinas taip pat naudojamas skystos kiaušinių masės, dresingų bei padažų gamyboje.

Kitose šalyse, nizinas naudojamas ir šviežio bei atstatyto pieno, fermentacijos būdu gautų gėrimų (pvz.: alus), I skardines dėžutes išfasuotų produktų, užšaldytų desertų, ir didelės drėgmės/mažo riebumo maisto produktų gamyboje.

Nizinas pasižymi antimikrobiniu poveikiu prieš daugumą Gram-teigiamų bei daugelį sporas formuojančių mikroorganizmų. Nizinas slopina sporų vystymąsi ir sukelia vegetatyvinių ląstelių lizę (irimą). Reikšminga ypatybė, jog nizinas slopina Clostridium botulinum (botulizmo sukėlėjas) bei ypač atsparius šilumai konservų gedimo kaltininkus - Bacillus stearothermophilus, Clostridium sporogenes, Clostridium thermossacharolyticum. Ši termostabilių sporų slopinimo savybė yra ypač svarbi nizino savybė. Nizinas taip pat efektyvus prieš kai kurias nesporines bakterijas - Staphylococcus, Micrococcus bei pieno rūgšties bakterijas. Be to, nizinas slopina patogeninių Listeria monocytogenes vystymąsi.

Nizinas neslopina Gram-neigiamų bakterijų, mielių ar grybelių. Tačiau, tyrimai rodo, kad nizinas gali būti efektyvus ir prieš kai kurias gram-neigiamas bakterijas, kuomet naudojamas kartu su kitais konservantais.

ChrisinTM nepažeistoje pakuotėje laikant +5°C temperatūroje yra stabilus (maksimalus aktyvumo sumažėjimas - 10%) net 2 metus.

Platesnės informacijos Chr. Hansen firmos ingredientus teiraukitės Chr. Hansen atstovų Lietuvoje - PĮ "Baltvita".

Copyright © 2009 Baltvita. Visos teisės saugomos. Sprendimas: .imagine